Almeria

Almeria Retreat: Redesigned flat near the sea combines versatile living, enhanced sea views, and improved ventilation.

In the vibrant coastal city of Almeria, Southern Spain, a residential flat near the sea underwent a meticulous redesign, catering to the unique desires of the client.


The primary objective was to optimize the interior layout for ample space, seamlessly accommodating a Carom billiards table that transitions into a multifunctional area for dining and living. A comprehensive study of convertible furniture ensured a harmonious blend of functionality. Emphasizing the client's request for enhanced sea views, the design incorporated additional openings, creating a visual connection with the stunning surroundings.


The kitchen and living room were thoughtfully integrated, fostering a cohesive living space. The corridor's transformation, utilizing a piece of furniture as a divider, not only increased transparency but also improved ventilation throughout the house. The second iteration elevated these aspects, exploring an experimental option of consolidating three rooms into two, fostering a cozier environment for the single occupant and occasional guests.


The ongoing construction reflects the realization of the initial design, seamlessly merging practicality, aesthetics, and personalized comfort.

Almeria

Almeria Retreat: Redesigned flat near the sea combines versatile living, enhanced sea views, and improved ventilation.

In the vibrant coastal city of Almeria, Southern Spain, a residential flat near the sea underwent a meticulous redesign, catering to the unique desires of the client.


The primary objective was to optimize the interior layout for ample space, seamlessly accommodating a Carom billiards table that transitions into a multifunctional area for dining and living. A comprehensive study of convertible furniture ensured a harmonious blend of functionality. Emphasizing the client's request for enhanced sea views, the design incorporated additional openings, creating a visual connection with the stunning surroundings.


The kitchen and living room were thoughtfully integrated, fostering a cohesive living space. The corridor's transformation, utilizing a piece of furniture as a divider, not only increased transparency but also improved ventilation throughout the house. The second iteration elevated these aspects, exploring an experimental option of consolidating three rooms into two, fostering a cozier environment for the single occupant and occasional guests.


The ongoing construction reflects the realization of the initial design, seamlessly merging practicality, aesthetics, and personalized comfort.

Almeria

Almeria Retreat: Redesigned flat near the sea combines versatile living, enhanced sea views, and improved ventilation.

In the vibrant coastal city of Almeria, Southern Spain, a residential flat near the sea underwent a meticulous redesign, catering to the unique desires of the client.


The primary objective was to optimize the interior layout for ample space, seamlessly accommodating a Carom billiards table that transitions into a multifunctional area for dining and living. A comprehensive study of convertible furniture ensured a harmonious blend of functionality. Emphasizing the client's request for enhanced sea views, the design incorporated additional openings, creating a visual connection with the stunning surroundings.


The kitchen and living room were thoughtfully integrated, fostering a cohesive living space. The corridor's transformation, utilizing a piece of furniture as a divider, not only increased transparency but also improved ventilation throughout the house. The second iteration elevated these aspects, exploring an experimental option of consolidating three rooms into two, fostering a cozier environment for the single occupant and occasional guests.


The ongoing construction reflects the realization of the initial design, seamlessly merging practicality, aesthetics, and personalized comfort.

Key Highlights

Versatile Living Space

Versatile Living Space

Versatile Living Space

In response to the client's vision, the redesign orchestrates a versatile living space, seamlessly integrating a Carom billiards table that transforms into a dynamic dining and living area. This multifunctional centerpiece not only elevates the space's entertainment value but also serves as a testament to adaptability and practical luxury.

Sea Views

Sea Views

Sea Views

The design overhaul strategically amplifies the residence's openings and introduces a meticulous layout, providing breathtaking, panoramic sea views. These thoughtful considerations establish a profound visual connection with the stunning coastal surroundings, transforming the living space into an immersive haven of natural beauty and tranquility.

Open Living Comfort

Open Living Comfort

Open Living Comfort

By integrating furniture as a divider, the space gains transparency, minimizing constriction, and significantly improving overall ventilation. This strategic approach not only enhances the aesthetic appeal but also contributes to an open and comfortable living experience, transcending the conventional boundaries of interior design.

Fraser Brame

Architect, designer and photographer based in Madrid

Copyright ©Fraser by Fraser

Fraser Brame

Architect, designer and photographer based in Madrid

Copyright ©Fraser by Fraser

Fraser Brame

Architect, designer and photographer based in Madrid

Copyright ©Fraser by Fraser