Canyon

Canyon: Revamped Bilbao factory into an engaging space, featuring a canyon-inspired nexus, student-centric design, and lama-inspired facade.

Canyon, a revitalizing endeavor in Bilbao's Zorrotzaure, ingeniously transforms an aging factory into a dynamic space. By carving out central sections on each floor, a structural nexus akin to a canyon emerges, housing a captivating museum. The project strategically situates student rooms and classrooms in an artful, non-linear arrangement, eschewing monotonous corridors. This intentional layout not only enhances views but infuses charm into the interiors. The rooftop cafeteria complements this innovative design, offering breathtaking panoramas. External enhancements, including a lama-inspired facade, weave together greenery and ventilation, symbolizing a seamless fusion of industrial heritage and sustainable, engaging architecture.

Canyon

Canyon: Revamped Bilbao factory into an engaging space, featuring a canyon-inspired nexus, student-centric design, and lama-inspired facade.

Canyon, a revitalizing endeavor in Bilbao's Zorrotzaure, ingeniously transforms an aging factory into a dynamic space. By carving out central sections on each floor, a structural nexus akin to a canyon emerges, housing a captivating museum. The project strategically situates student rooms and classrooms in an artful, non-linear arrangement, eschewing monotonous corridors. This intentional layout not only enhances views but infuses charm into the interiors. The rooftop cafeteria complements this innovative design, offering breathtaking panoramas. External enhancements, including a lama-inspired facade, weave together greenery and ventilation, symbolizing a seamless fusion of industrial heritage and sustainable, engaging architecture.

Canyon

Canyon: Revamped Bilbao factory into an engaging space, featuring a canyon-inspired nexus, student-centric design, and lama-inspired facade.

Canyon, a revitalizing endeavor in Bilbao's Zorrotzaure, ingeniously transforms an aging factory into a dynamic space. By carving out central sections on each floor, a structural nexus akin to a canyon emerges, housing a captivating museum. The project strategically situates student rooms and classrooms in an artful, non-linear arrangement, eschewing monotonous corridors. This intentional layout not only enhances views but infuses charm into the interiors. The rooftop cafeteria complements this innovative design, offering breathtaking panoramas. External enhancements, including a lama-inspired facade, weave together greenery and ventilation, symbolizing a seamless fusion of industrial heritage and sustainable, engaging architecture.

Key Highlights

Canyon Nexus

Canyon Nexus

Canyon Nexus

Canyon's structural innovation lies in its central nexus—a curvaceous, canyon-inspired design that reshapes the heart of the old factory. This transformative space not only hosts a distinctive museum but also becomes the gravitational center, fostering connectivity and engagement throughout the building.

Student-Centric Spatial Design

Student-Centric Spatial Design

Student-Centric Spatial Design

The project redefines spatial design, intentionally avoiding monotonous straight lines. Student rooms and classrooms are thoughtfully placed in a non-linear fashion, infusing charm, maximizing views, and eliminating the mundane, creating an environment that encourages exploration and engagement.

Lama Facade Integration

Lama Facade Integration

Lama Facade Integration

Canyon harmonizes with its surroundings through a revitalized exterior. The lama-inspired facade integrates greenery and ventilation, symbolizing the project's commitment to sustainability and creating an aesthetically pleasing fusion of nature and industry.

Fraser Brame

Architect, designer and photographer based in Madrid

Copyright ©Fraser by Fraser

Fraser Brame

Architect, designer and photographer based in Madrid

Copyright ©Fraser by Fraser

Fraser Brame

Architect, designer and photographer based in Madrid

Copyright ©Fraser by Fraser