Zephyr

Zephyr: A haven for climbers, integrating bespoke saunas, high-altitude gym, and a dynamic climbers' social hub

Zephyr is a masters project located on the mountain of Sierra Nevada in the south of Spain, designed to train and lodge climbers to extend their capabilities in extreme mountain climbing


This project introduces a comprehensive recreational space focused on wellness and training. The design incorporates adjoining dry and wet saunas, strategically positioned for post-exercise relaxation. The massage area complements the experience, connected to changing rooms for seamless transitions.


The upper module functions independently, dedicated to rest and recovery, ensuring a harmonious coexistence with the overall building program. The gym, equipped for climbing-specific exercises, doubles as a high-altitude training lab, simulating conditions for mountain climbers. The cafe and dining area provide a social hub, promoting interaction.


The project exhibits thoughtful solutions for snow ingress prevention, earthquake resilience, and sustainable energy absorption. The climbing wall, spanning two levels, incorporates features for individual and team training, emphasizing safety and adaptability. The exterior design prioritizes snow and wind considerations, ensuring a robust and enduring structure.

Zephyr

Zephyr: A haven for climbers, integrating bespoke saunas, high-altitude gym, and a dynamic climbers' social hub

Zephyr is a masters project located on the mountain of Sierra Nevada in the south of Spain, designed to train and lodge climbers to extend their capabilities in extreme mountain climbing


This project introduces a comprehensive recreational space focused on wellness and training. The design incorporates adjoining dry and wet saunas, strategically positioned for post-exercise relaxation. The massage area complements the experience, connected to changing rooms for seamless transitions.


The upper module functions independently, dedicated to rest and recovery, ensuring a harmonious coexistence with the overall building program. The gym, equipped for climbing-specific exercises, doubles as a high-altitude training lab, simulating conditions for mountain climbers. The cafe and dining area provide a social hub, promoting interaction.


The project exhibits thoughtful solutions for snow ingress prevention, earthquake resilience, and sustainable energy absorption. The climbing wall, spanning two levels, incorporates features for individual and team training, emphasizing safety and adaptability. The exterior design prioritizes snow and wind considerations, ensuring a robust and enduring structure.

Zephyr

Zephyr: A haven for climbers, integrating bespoke saunas, high-altitude gym, and a dynamic climbers' social hub

Zephyr is a masters project located on the mountain of Sierra Nevada in the south of Spain, designed to train and lodge climbers to extend their capabilities in extreme mountain climbing


This project introduces a comprehensive recreational space focused on wellness and training. The design incorporates adjoining dry and wet saunas, strategically positioned for post-exercise relaxation. The massage area complements the experience, connected to changing rooms for seamless transitions.


The upper module functions independently, dedicated to rest and recovery, ensuring a harmonious coexistence with the overall building program. The gym, equipped for climbing-specific exercises, doubles as a high-altitude training lab, simulating conditions for mountain climbers. The cafe and dining area provide a social hub, promoting interaction.


The project exhibits thoughtful solutions for snow ingress prevention, earthquake resilience, and sustainable energy absorption. The climbing wall, spanning two levels, incorporates features for individual and team training, emphasizing safety and adaptability. The exterior design prioritizes snow and wind considerations, ensuring a robust and enduring structure.

Key Highlights

Alpine Integration

Alpine Integration

Alpine Integration

Zephyr seamlessly integrates snow-resistant architecture, a high-altitude gym, and climbing-specific zones. This holistic approach caters to climbers, providing not only physical challenges but also an environment that mimics the conditions of high-altitude ascents.

Climbing Nexus

Climbing Nexus

Climbing Nexus

Beyond physical training, Zephyr is a social epicenter for climbers. With a climbers' hub, saunas, and communal spaces, it cultivates a sense of community, encouraging camaraderie and knowledge-sharing among mountaineering enthusiasts.

Harmonious Urbanism

Harmonious Urbanism

Harmonious Urbanism

Zephyr embodies sustainable urban integration, seamlessly nestling a climbing hub within its surroundings. Offering climbers a high-altitude gym and vibrant social spaces, the design prioritizes environmental harmony, creating a distinctive project that balances urban functionality with the preservation of the natural landscape.

Fraser Brame

Architect, designer and photographer based in Madrid

Copyright ©Fraser by Fraser

Fraser Brame

Architect, designer and photographer based in Madrid

Copyright ©Fraser by Fraser

Fraser Brame

Architect, designer and photographer based in Madrid

Copyright ©Fraser by Fraser